Maak je je zorgen over de taal- en spraakontwikkeling van je kind? Praat uw kind nog nauwelijks? Is uw kind stil in de klas, praat hij onverstaanbaar of struikelt hij voortdurend over zijn woorden? Begrijpt uw kind niet altijd wat u zegt? Dan kan het zijn dat het een taalontwikkelingsstoornis (TOS) heeft.
Wij vinden de ontwikkeling van uw kind het meest belangrijk. Vandaar dat wij vanuit o.a. de schoollocaties vroegtijdig willen signaleren of uw kind hiermee te maken heeft. Een kind van 0 tot 6 jaar is het meest gevoelig voor het leren van de taal. De spraak- en taalverwerving vindt op jonge leeftijd plaats, daarom is het belangrijk problemen daarin zo vroeg mogelijk te signaleren. De taalgevoelige periode kan dan optimaal worden benut. Hoe eerder een TOS wordt ontdekt, hoe groter de kans op verbetering van de klachten. Wilt u weten wat wij kunnen betekenen voor uw kind, neem snel contact met ons op.
Wat is TOS?
Een taalontwikkelingsstoornis is neurobiologische ontwikkelingsstoornis die erfelijk kan zijn. De precieze oorzaak is nog onbekend. Kinderen met TOS hebben een aangeboren verminderd vermogen om de moedertaal te leren. TOS kan voorkomen in zowel het taalbegrip als de taalproductie en in alle aspecten (fonologie, semantiek, (morfo)syntaxis en pragmatiek) en modaliteiten (gesproken taal, geschreven taal en gebarentaal).
Vaak lijkt het dat het kind alleen wat achterloopt in de taal en-/of spraakontwikkeling. Terwijl de onderliggende oorzaak zomaar eens een TOS kan zijn, een onzichtbare handicap. Intelligentie, gehoor en algemene ontwikkeling van het kind verlopen normaal. Wel heeft het kind problemen bij het spreken en/of het begrijpen van taal, lezen en schrijven. Wanneer er al taalproblemen in de familie voorkomen, is de kans op TOS groter.
Hoe vaak komt het voor?
Naar schattig heeft 7% van de kinderen in de leeftijd van 5 jaar te maken met een taalontwikkelingsstoornis. Dat komt neer op gemiddeld twee
kinderen per schoolklas! Het precieze aantal is nog niet onderzocht.